Kliktivizm gibi bazı durumlarda benim de katıldığım eleştirilere maruz kalsa da kampanya stratejilerinde amaç değil araç olarak planlandığı zaman imza kampanyaları hâlâ çok etkili.
Peki kurum olarak imza kampanyaları hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
Kampanyanızın hedefi, hedef kitlesi, öncelikli iletişim kanalları, kullanacağınız araç taktiklerinize karar verdiniz. (Bu konudaki diğer yazım burada.) Sıra geldi imza kampanyasını oluşturmaya.
Nerede ve nasıl oluşturacağımıza karar vermeden önce başarılı bir imza kampanyası için dikkat etmemiz gereken önemli adımlar var:
1- Kampanyanın talebi ve muhatabı çok net ve anlaşılır olmalı. İnsanlar anlamadıkları talep ve muhatabı olan bir kampanyaya imza verme eğiliminde değildir. Bu yüzden birden fazla, kolay anlaşılabilir olmayan, uzun talepler dönüşüm oranlarını çok azaltır. Nokta atışı, kısa, anlaşılır ve net talepler oluşturmalı, siteye bunu görünür bir şekilde eklemeliyiz.
2- İmza metniniz sade olmalı. Ziyaretçileri sitenizdeki imza metniyle değil, oraya gelene kadar gösterdiğiniz içerikler ve talebinizle ikna etmeye çalışın. Mümkünse birkaç paragrafı geçmeyecek metinler ekleyin. Eğer metninizi kısaltamıyorsanız en azından mobil versiyonunda formun altında kalmasını sağlayın. Ziyaretçi imza sitenize girdiğinde formu kaydırma yapmadan ilk anda görebilmeli.
3- İmza metninde ve sayfasında zorunlu haller dışında tıklanabilir alan olmamalı. Bu sayfaya gelen insanlardan sadece imza atmalarını beklediğimiz için hazırladığımız rapor, video, sosyal medya hesaplarımız vs gibi ziyaretçilerin sayfadan ayrılıp bir daha dönmeme ihtimalini artıracak her türlü bağlantıdan kaçınmalıyız. Ortalama bir gönderiye ayrılan vaktin birkaç saniye olduğu bir zamanda sitenizde farklı bir bağlantıya tıklayan bir kullanıcının geri dönüp tekrar imza vermesi oldukça zor.
4- Form alanında sadece ihtiyacınız olan bilgileri alın. Ne kadar çok tık, o kadar çok imzalamadan çıkan kullanıcı. İsim, soyisim, e-posta, telefon, doğum tarihi, şehir… Daha sonra kampanya veya kurum için işe yarayacağını düşündüğünüz bilgileri alın fakat kullanmayacağınız bilgileri toplamanıza gerek yok. Formunuz kolay doldurulabilir, pratik olsun. Zorunlu alanları azaltın. E-posta alanı tıklanınca e-posta alanına uygun klavye, telefon alanına tıklayınca sayısal klavye açılsın.
Bonus: Greenpeace İngiltere’nin imza kampanyalarında bir süredir isim-soyisim dışında zorunlu alan yok. Evet, e-posta dahil. : )
5- Sitenizin hızını düzenli olarak kontrol edin. Açılması 1-2 saniyeyi geçen sitelerden hemen çıkma oranı çok yüksek. Yani insanlar birkaç saniye içinde bir içerik görmüyorlarsa sekmeyi kapatıyorlar. Düzenli kontrol edin, geç açılıyorsa performans iyileştirmesi yapmanız gerekebilir.
Araç: Google Page Speed Insights – https://pagespeed.web.dev/
6- Site bileşenlerini, mesajları düzenli olarak olarak test edin. Her dijital araç, kanal, stratejide olduğu gibi imza sayfalarında da düzenli testler yapmak çok önemli. Bir kampanyada işleyen taktik diğerinde işlemeyebilir. Düzenli olarak testler yapıp ölçümleyerek en verimli sayfaya ulaşabilir, daha çok insanı harekete geçirebilirsiniz. Başlık, metin, form, form alanları gibi farklı bileşenler için testler yapabilirsiniz. Kampanyaya başladıktan sonra kampanyanın talebi ve muhatabını değiştirmemeye özen gösterin.
Hepsi tamam, kampanyamı nerede, nasıl oluşturabilirim?
change.org imza kampanyaları oluşturmak için aklımıza gelen ilk platform. Kişisel olarak bir kampanya başlatacaksanız en doğru karar change.org.
Örnek: 😊
Kampanyayı kurum olarak başlatacaksak bir imza platformu üzerinde mi hazırlamalıyız yoksa kendimiz mi geliştirmeliyiz sorusunun bir tane doğru cevabı yok. İki seçeneğin de farklı artı ve eksileri mevcut.
Seçeneklere biraz daha yakından bakalım.
İlk seçeneğimiz kurum olarak kendi imza sitemizi oluşturmak olsun.
Kendi oluşturduğumuz imza sayfasının artıları ile başlayalım. Basit ve bütçe dostu bir şekilde nasıl oluşturacağımız konusuna farklı bir yazıda değineceğim.
İmza sayfanızı kendiniz oluşturduğunuz için öncelikli olarak sayfa bileşenleri, tasarımı gibi konularda farklı testler gerçekleştirmeniz ve optimum sayfayı oluşturmanız mümkün. Diğer araçlarda belirli bir şablon üzerinden hareket ettiğiniz için sabit bileşenlere müdahale etmeniz mümkün olmayabilir.
İmza anlamında site performansını yaptığınız testlerle artırabilirken aynı zamanda kendi aracınız olacağı için imza sonrası adımları da kendi ihtiyacınıza göre kurgulayabilirsiniz. İnsanlardan imza sonrası istediğiniz ikinci, üçüncü aksiyonlar varsa imza sonrası gösterilen teşekkür sayfasını bu plana göre özelleştirebilirsiniz.
Örneğin, insanların imza attıktan sonra kurumunuz için gönüllü olmalarını istiyorsanız, imza sonrası teşekkür sayfasına gönüllü formu koyabilir ve insanlardan gönüllü olmalarını talep edebilirsiniz. Aynı şekilde kurumunuza maddi destek vermeleri önemliyse bağış sitenizin linkini paylaşabilir, farklı bir aksiyon almalarını talep ediyorsanız ona göre özelleştirebilirsiniz.
Bu çok büyük bir artı, çünkü imzayı hiçbir zaman tek başına düşünmememiz gerekiyor. İmza veren, kurum ve kampanyayla etkileşime geçmiş insanlar daha derin etkileşim için en uygun kitle. Kampanyanın başarıya ulaşması, kuruma farklı faydalar sağlaması için çok önemli bir adım.
imza → paylaş → bağış yap/gönüllü ol/karar vericiye tweet gönder
İmza sitesinin sahibinin kurumunuz olmasının bir diğer artısı imzacı kitlesinin datasının sizin veritabanınıza kaydedilmesi ve iletişim onaylarının doğrudan sizin tarafınızdan alınması. change.org gibi araçlarda iletişim izni kurumunuz için ayrıca istendiğinden ötürü kampanyaya imza veren insanların çok küçük bir kısmının bilgilerini alarak kendi sisteminize yükleyebilir ve iletişime geçebilirsiniz. Kısacası imzacılarınızla iletişiminiz gene bu platform üzerinden kısıtlı bir şekilde ilerlemek zorunda kalıyor, bu kitleyle iletişim izniniz olmadığından ötürü.
İmzacı kitlenizi farklı kampanyalarla etkileşime sokmak veya yukarıda bahsettiğim gibi kampanyanıza dair ikinci, üçüncü aksiyonlar aldırmak için mailing önemli bir araç ve bunu etkili bir şekilde yapabilmek için de datanın sizin veri tabanınızda olması oldukça önemli.
Bunun yanı sıra imza kampanyanızın daha fazla insana ulaşması için dijital reklamlardan faydalanmak istiyorsanız kesinlikle kendi siteniz üzerinden imza toplamanızı tavsiye ederim. Reklamdan imzaya dönüşümleri kesin olarak takip edebilir, bütçenizi çok daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.
Olumlu yanlarından bahsettikten sonra kısaca olumsuz yanlarına da değinelim. Siteyi kendiniz geliştireceğiniz için eğer kurum içinde bu işi yapabilecek bir kişi yoksa ekstra tasarım ve geliştirme maliyeti çıkacaktır. Buna ek sitenin performansını düzenli ölçümlemek, gerektiği durumlarda güncellemeler yapmak ve güvenli tutmak da hem ekstra iş gücü hem de ekstra maliyet olabilir.
Bir imza platformunda oluşturmak
change.org gibi imza platformlarının en büyük artısı hem sizi tasarım, geliştirme, barındırma, güncelleme maliyetlerinden kurtarması hem de kampanyanın bilinirliği noktasında halihazırda platformu kullanan kullanıcılarla sizi buluşturma olanağı yaratması.
İyi giden bir kampanyanız varsa platform diğer kullanıcılarına da bu kampanyayı önererek imza sayınıza olumlu bir katkı yapabilir. Aynı şekilde yüksek takipçisi olan sosyal medya hesaplarından da paylaşarak görünürlük desteği verebilir.
Ama bunun yanında platformda oluşturduğunuz kampanyaları başlatan kişi-kurum siz olsanız da kampanyanın gerçek “sahibi” platform olacaktır. Yani kampanyanıza katılan kişilerle gene platform üzerinden iletişim kurabilir, imzacı verilerini indirmeye kalktığınızda da büyük bir hayal kırıklığıyla karşılaşabilirsiniz. (Fazladan izin gerektirdiği için bütün imzacıların değil, size izin veren imzacıların verilerini indirebilirsiniz.)
Kişisel verileri koruma kanunu gereğince kendi platformumuzu da kullansak ortak bir kampanya platformunda da açsak insanlardan gerekli iletişim izinlerini almamız gerekiyor. Bunu unutmamak ve kampanya oluştururken hedeflerimizi, beklentilerimizi ve uzun vadeli kurum ve kampanya planlarımıza bu imza kampanyasının nasıl hizmet edebileceğini belirlemek gerekli.
İmza siteniz veya dijital kampanya stratejiniz üzerine benimle konuşmak isterseniz barisececelik@gmail.com üzerinden e-posta gönderebilir veya iletişim sayfasındaki formu doldurabilirsiniz.